Zo zijn in sommige landen winterbanden onder bepaalde omstandigheden verplicht. In onderstaand overzicht kunt u eenvoudig zien wat de regels zijn in Europa.

Land Regels omtrent winterbanden
Vlag van België België Winterbanden met sneeuwvloksymbool of type M+S met een minimum profieldiepte van 4,0 millimeter worden aangeraden onder winterse omstandigheden.
Vlag van Duitsland Duitsland Winterbanden met sneeuwvloksymbool of type M+S met een minimum profieldiepte van 4,0 millimeter zijn verlicht bij winterse omstandigheden.
Vlag van Finland Finland Winterbanden met sneeuwvloksymbool met een minimum profieldiepte van 3,0 millimeter zijn verlicht in het noorden van finland (Lapland, Rovaniemi) van half oktober tot eind april en in het zuiden van 1 december to 1 maart.
Vlag van Frankrijk Frankrijk Winterbanden met sneeuwvloksymbool met een minimum profieldiepte van 3,5 millimeter zijn verlicht bij verkeerstbord.
Vlag van Italië Italië Winterbanden met sneeuwvloksymbool met een minimum profieldiepte van 1,6 millimeter zijn verlicht op bergwegen (aangegeven net verkeersbord) en in de Aostavallei van 15 oktober t/m 15 april.
Vlag van Kroatië Kroatië Winterbanden met sneeuwvloksymbool of type M+S met een minimum profieldiepte van 4,0 millimeter zijn verlicht bij winterse omstandigheden.
Vlag van Luxemburg Luxemburg Winterbanden met sneeuwvloksymbool zijn verlicht onder winterse omstandigheden.
Vlag van Nederland Nederland Winterbanden met sneeuwvloksymbool of type M+S worden aangeraden onder winterse omstandigheden.
Vlag van Noorwegen Noorwegen Winterbanden met sneeuwvloksymbool of type M+S met een minimum profieldiepte van 3,0 millimeter worden aangeraden Het is verplicht om banden met voldoende grip te voeren.
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Winterbanden met sneeuwvloksymbool met een minimum profieldiepte van 4,0 millimeter zijn verlicht van 1 november tot 15 april en bij winterse omstandigheden.
Vlag van Slovenië Slovenië Winterbanden met sneeuwvloksymbool of type M+S met een minimum profieldiepte van 3,0 millimeter zijn verlicht van 15 november to 15 maart.
Vlag van Tsjechië Tsjechië Winterbanden met sneeuwvloksymbool of type M+S met een minimum profieldiepte van 4,0 millimeter zijn verlicht van 1 november tot 1 april en bij winterse omstandigheden.
Vlag van Zweden Zweden Winterbanden met sneeuwvloksymbool of type M+S met een minimum profieldiepte van 3,0 millimeter zijn verlicht bij winterse omstandigheden.
Vlag van Zwitserland Zwitserland Winterbanden met sneeuwvloksymbool zijn verlicht onder winterse omstandigheden.